Noord-Korea heeft in de nacht van zaterdag op zondag (lokale tijd) een raketproef gedaan met een middellange- of langeafstandsraket. De raket zou zijn afgevuurd vanuit de de buurt van Kusong in de provincie Pyongan vlak voor zonsopgang, meldt het Amerikaanse leger.

De raket legde een afstand van zevenhonderd kilometer af en kwam een half uur na lancering terecht in de Japanse Zee. Volgens Japanse inlichtingen bereikte het projectiel een hoogte van meer dan tweeduizend kilometer en gaat het mogelijk om een nieuw soort raket. De Verenigde Staten zoeken uit wat voor type er precies de lucht in is geschoten.

Het is al zeker de tiende raketlancering van Noord-Korea sinds het aantreden van de Amerikaanse president Trump. Vrijwel alle raketproeven mislukten tot nu toe. De lancering was voor de pas aangetreden president van Zuid-Korea, Moon Jae-in, reden om voor het eerst onder zijn hoede de Nationale Veiligheidsraad bijeen te roepen.

De liberaal Moon werd 10 mei president en heeft de lancering sterk veroordeeld. Hij lijkt meer geneigd tot een dialoog met het regime in Noord-Korea dan zijn conservatieve voorgangers. Maar ,,dat is alleen mogelijk als Noord-Korea een andere houding toont”, laat zijn woordvoerder weten.

Raketten Noord-Korea

Wereldwijd wordt met argusogen gekeken naar de raketlanceringen van Noord-Korea. De vrees is dat het land lange-afstandsraketten ontwikelt die uiteindelijk de Verenigde Staten kunnen bereiken.

In april hield Noord-Korea een militaire parade. Veel experts hadden zo hun twijfels over de raketten die voorbij kwamen – waren dat wel echt wapens, of gewoon loze stukken metaal? Maar Michael Duitsman, een onderzoeker aan het Center for Nonproliferation Studies, waarschuwde voor een klein detail waar we ons zorgen over moeten maken. Lees hier meer op Business Insider: er is een detail in het raketprogramma van Noord-Korea waar we ons zorgen over moeten maken.

LEES OOK Zo werd de Noord-Koreaanse leider Kim Jung-Un één van de engste dictators ter wereld